Imorgon blir det premiär……….en av många premiärer i klubbens snart 50 -åriga historia. Marknadsskallet arrangeras för 48:onde gången. Så långt är allt som vanligt men i år byts bruks-och lydnadsfolk ut mot rallylydnadsekipage i dagarna två. Trots utebliven marknad är vi mycket nöjda med 80 starter och vi ser fram emot 2022 då förhoppningsvis Åsele Marknad lockar hit fler tävlande. Idag, fredag, har kök, sekretariat och appellplan iordningsställts inför tävlingarna. Appellplanen är i toppskick, lika lång som en av landningsbanorna på Arlanda (ja nästan)! Ove och Svante (robotgräsklipparna) har gjort ett kanonjobb!
Lite historik vore väl på sin plats! Det hela startade år 1972 med en lydnadsklasstävling, dåvarande klass 1 mellan Åsele, Vilhelmina och Lycksele. Tävlingen fick namnet Trestadskampen och arrangerades på Centralskolans plan. År 1974 utökades tävlingen till att omfatta klasserna 1-3 och samlade 90 deltagare och döptes om till Marknadstävlingen. År 1976 omfattade tävlingen även appell och lägre klass spår med 110 deltagarer. Då arrangerades tävlingen vid Blåvikssskolan. År 1978 utlystes en namntävling och vinnande bidrag blev MARKNADSSKALET. Tävlingen utökades nu till att omfatta alla bruksgrenar, även skydd samt alla lydnadsklasser. Marknadsskallet växte och deltagarantalet pendlade mellan 200-260 deltagare., på -80 -90-talet ett av Sveriges största bruksprov.  Vi hade sedan 1973 en egen klubbstuga, ett litet torp med äng som slogs med slåttermaskin! Det gick bara fint! I början på 2000 talet minskades intresset, medlemmarnas engagemang tunnades ut och de senaste 20 åren har Marknadsskallet enbart bestått av lydnadsprov.
Klubben har som motto att ingen mossa växer på en rullande sten så vi kastar oss nu glatt över Rallylydnaden med förhoppningar om att Marknadsskallet får tillbaks sin forna glans, att antalet tävlande växer och att en ny generation får upptäcka Åsele och Åsele sommarmarknad!